Uluslararası Alacakların Tahsili

Uluslararası Alacakların Tahsili

Yabancı bir şirketten alacağı olanlar ne yapmalıdır?

“Yurtdışındaki firmalardan ya da kişilerden alacağımız olduğu durumda ne yapmamız gerekir?” uluslararası alanda çalışan hukuk bürolarının en çok duyduğu sorulardandır. Herhangi bir ticari ilişkiyle beraber mal veya hizmet alımı sonrası alacağınız oluştuğu fakat tahsilde sorun yaşadığınız durumlarda gerekli başvuruları en doğru biçimde yapmak zorunludur. Eğer varsa taraflar arasındaki sözleşmelerin niteliği, Türk ve yabancı hukuk mevzuatının ihtilafı çözmeye dair kuralları dikkatlice incelenmelidir. Her ülkenin hukuk usulleri ve mevzuatı farklı olsa da uluslararası ticaretin genel geçer ilkeleri ticari ilişkilerin çözümünde önem taşımaktadır. Yurt dışında bulunan bir firmadan alacağınız söz konusu olduğunda tarafımıza vereceğiniz vekalet ile yurt dışındaki alacakların takibini ve tahsilini gerçekleştirebilir, süreci Türkiye’den takip edebilirsiniz.

Yabancı bir taraftan alacağın olmasının normal bir alacaktan farkı nedir?

Uluslararası alacaklar bakımından yapılacak olan takibin, diğer alacak takiplerinden ayrılan noktası taraflardan birinin “yabancı” olmasıdır. Yabancı bir borçluya takip yapmak istediğinizde söz konusu hukuki süreç çoğunlukla yabancı bir ülkede başlar ve dolayısı ile yapılan takibe ilişkin olarak takibin başlatıldığı ülkenin hukuk kuralları uygulanır. DG Hukuk ofisi yurt dışında bulunan partner hukuk büroları ile birlikte söz konusu hukuki süreçlerin en hızlı ve başarılı şekilde sonlandırılmasını sağlamaktadır.

Yabancılardan alacaklarımın tahsilini nasıl sağlarım?

DG Hukuk müvekkillerinin yurt dışı kaynaklı alacaklarını mümkün olması durumunda öncelikle dava harici yöntemlerle en hızlı ve masrafsız biçimde çözmeye çalışır. Söz konusu süreçten sonuç alınamadığı durumlarda icra daireleri ya da doğrudan mahkemeler önünde başlatılacak süreçlerle müvekkilin alacaklarını tahsil etmesi sağlanır. Taraflar arasındaki işin niteliğine ve aradaki anlaşmaya göre süreç Türkiye’den başlatılabilir. Durumun el vermemesi halinde alacak doğrudan yurt dışında yapılacak hukuki başvurular ile talep edilir.

Dava açmadan alacağımı alabilir miyim?

Hukuk büromuz öncelikle borçlunun iletişim bilgilerine ulaşarak işin gereklerine göre sözlü ya da yazılı ihtarname sürecini başlatır. İşbu süreçte borcun ödenmesine dair uyarılar gerçekleştirilecek, ödenmediği takdirde icra takibine ya da dava sürecine geçileceği borçluya ihtar edilir. Söz konusu sürecin maliyeti ve diğer ek külfetleri borçluya hatırlatılarak alacağın en kısa süre içinde elde edilmesi sağlanır.

Yabancı borçlu sulh yoluyla borcunu ödemezse ne olur?

Yabancı borçlunun borcunu ödemediği durumlarda alacak işin niteliğine göre icra takibi ya da alacak davası yoluyla talep edilir. Burada icra takibinin ya da alacak davasının hangi ülkenin kanunlarına göre açılacağı önem kazanmaktadır. Alanında uzman hukukçularımız hangi ülkenin hukuk yolunun en uygun olacağına karar verip ona göre bir yöntem belirleyeceklerdir.

Yurt dışında yaşıyorum, size nasıl vekalet verebilirim?

Yurtdışında bulunan bir kişinin Türkiye’de görülmekte olan bir davada temsil edilebilmesi için Türkiye’den bir avukata vekalet vermesi gerekmektedir. Yurtdışında bulunmak vekalet vermeye engel değildir. Vekalet vermek isteyen kişinin vekaletini Türkiye’ye gelip vermesi şart değildir. Dilerseniz bulunduğunuz ülkedeki Türkiye Konsolosluklarına veya bulunduğunuz yabancı ülkenin yetkili kurumlarına müracaat ederek vekaletname işlemlerini yürütebilirsiniz.

Yurt dışındaki bir alacağım için nasıl vekalet veririm?

Yabancı kaynaklı bir alacağınızın takibi için avukat vekaletnamesini Türkiye’de geçerli genel usullere göre çıkarmak mümkündür. Eğer, süreç yabancı partner hukuk ekibimizin de katkısıyla ilerleyecek ise
söz konusu vekaletin içeriği DG Hukuk tarafından sizlere iletilecek ve vekaletnamenin hazırlanmasına dair işlemler sizin adınıza yürütülerek hızlandırılacaktır.

Türkiye’de dava açarak yabancıdan alacağımı tahsil edebilir miyim?

Türkiye’de başlatılan bir hukuki süreç neticesinde yabancı borçludan alacağı tahsil etmek mümkün ancak bir o kadar da deneyim isteyen bir süreçtir. Durumun niteliklerine göre alacağın ilk olarak Türkiye’den takibine başlanması kararı verilmişse söz konusu talebin kesinleşmesiyle birlikte devletin zor aygıtları kullanılarak borcun ülkemizde karşılığının alınması yoluna gidilebilir. Ancak, ne yazık ki yabancı taraflı ilişkilerde çoğu zaman borçlu firmanın Türkiye’de borcuna karşılık gösterebileceği bir değer bulunmaz. Bu durumda ülkemizde kesinleşen borcun yurt dışı hukuk makamları önünde talep edilmesi gerekir. Kimi durumlarda söz konusu alacağın tahsili için en hızlı yol işleme Türkiye’de başlamak ve yurt dışında neticelendirmek olabilir. Borç ilişkinizin niteliğine göre en doğru kararı DG Hukuk ile yapacağınız görüşme sonrası vermek en doğru yöntem olacaktır.

Bu gönderiyi paylaş